• Aandelenmarkten hebben een mindere week achter de rug, waarbij vooral de grote stijgers van weleer inleverden.
  • Beleggers zijn nog niet gerust op de ontwikkeling van de Amerikaanse economie en wachten op steun van de Federal Reserve.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken het technische beeld op de aandelenmarkt.

ANALYSE – Aandelenmarkten sloten de week vrijdag in mineur af, mede omdat beleggers even niet goed weten waar ze aan toe zijn als het gaat over kracht dan wel zwakte van de Amerikaanse economie. Het banenrapport van afgelopen vrijdag gaf daarbij weinig houvast.

We kijken in deze bijdrage eerst kort naar de laatste stand van zaken bij de Amerikaanse macrocijfers, in de aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reseve later deze maand. Daarna illustreren we aan de hand van de brede MSCI-wereldindex het bredere beeld op de aandelenmarkt. En tot slot nemen we als tegenwicht de goudprijs erbij.

Rente gaat omlaag in VS, maar hoe hard?

De rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank komt steeds dichterbij en de kaarten zijn grotendeels geschud. Natuurlijk wordt de beleidsrente over anderhalve week op 18 september verlaagd, dat is niet zo spannend.  Het belang van de timing en de dosering speelt echter een belangrijke rol.

Voor Europa geldt in grote lijnen hetzelfde verhaal, al zijn de ogen van beleggers sterker gericht op wat er in de VS gebeurt.

Zo bleek vorige week al dat Amerikaanse consumenten de moed er toch best goed in weten te houden. Ondanks de hoge prijzen en de inflatoire effecten die ze al een tijdje voelen, blijven zij uitgeven. Wel wordt er flink ingeteerd op de spaartegoeden en flink gebruik gemaakt van creditcardschulden, zoals we in onze bijdrage van afgelopen week aangaven.

Uitgeven gaat dus nog best aardig, maar aan de andere kant moet daar wel voldoende inkomen tegenover staan. Deze week ging de aandacht van beleggers daarom speciaal uit naar de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Uit het vrijdag gepubliceerde banenrapport over de maand augustus bleek dat het niet al te best gaat met de banengroei in de VS, maar tegelijk was geen sprake van een grote verslechtering van het economische klimaat. Er kwamen 142.000 banen bij afgelopen maand, in plaats van de verwachte 161.000. Het werkloosheidspercentage zakte echter van 4,3 procent in juli naar 4,2 procent in augustus, in lijn met de verwachtingen.

Opvallend was wel weer de zoveelste neerwaartse bijstelling van de eerdere banengroei. Over de maanden juni en juli bleken er in totaal 61.000 banen minder bij gekomen dan eerder gemeld. Kortom, de Amerikaanse economie loopt niet soepel en heeft steun nodig, maar dat is al een tijdje bekend.

Met de juiste dosering en timing van renteverlagingen kan de Federal Reserve financiële markten de gewenste kant op doen voorsorteren. Althans, dat lijkt de strategie. Fed-bestuurder John Williams gaf vrijdag in ieder geval een duidelijke hint dat de centrale bank klaar staat om de afkoelende economie een steuntje in de rug te geven.

Tegelijk blijft de kans vrij klein dat de rente met een forse stap omlaag gaat. Een verlaging van 0,5 procentpunt tijdens de aankomende vergadering van september zou gezien worden als een panieksignaal van de Federal Reserve, zo luidt de consensus onder economen. Dat zou impliceren dat er echt recessieproblematiek is namelijk.

Een scenario van drie keer een renteverlaging van 0,25 procentpunt in de loop van de komende maanden, als het nodig mocht blijken, zal de markten het beste dienen is onze schatting momenteel.

Technisch beeld bij MSCI-Wereldindex

De onzekere economische situatie in de aanloop naar de Fed-bijeenkomst van deze maand, alsook de groeiende spanning in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 5 november, zorgen ervoor dat beleggers zich terughoudend opstellen.

Op sector- en aandelenniveau zijn er duidelijke wisselingen zichtbaar, waarbij deze week de grote dalers de grote stijgers van weleer zijn. Aandelen als Broadcom, Nvidia, Tesla, Intel en ASML leverden in, terwijl de meer defensieve sectoren en bijvoorbeeld de grote banken zich beter hielden.

Per saldo betekent dit een vermindering van het overgewicht van de techgiganten. Winsten worden afgeroomd in grote technamen en AI-gerelateerde thema's, terwijl defensieve aandelen selectief worden opgepikt.

Op indexniveau stagneert het enigszins, zoals we dit keer laten zien aan de hand van de brede MSCI-wereldindex. De grafiek hieronder toont dat het mooie opwaartse verloop van 2024 een knauw heeft gekregen. Weliswaar is de MSCI na de terugval van begin augustus direct hersteld, maar de kras in de lak van de stijgende trend is duidelijk.

Dit even ter illustratie van dat er best wat geld uit aandelen is gevloeid en dat nu, na het snelle herstel van de tweede helft van augustus, het risico bestaat dat partijen een herkansing van verkoopmogelijkheden zullen benutten. De draai neerwaarts van deze week op aandelenmarkten geeft aan dat sommigen daar wel aan denken.

Wij gaan er voorlopig vanuit dat de huidige fase op de aandelenmarkt een zijwaartse zal zijn. Dat normalisatieproces is nodig om een goed fundament te leggen voor de toekomst, maar momenteel hoef je geen positieve bijdrage van groeiaandelen te verwachten.

Goud kent gestage instroom

Zoals we de afgelopen weken al regelmatig hebben aangestipt, is er een toenemende interesse voor goud. Als de kansen in de obligatie- een aandelenmarkten niet meer tot de verbeelding spreken, vloeit het geld dus hiernaartoe.

De instroom richting goud is dit jaar sterker dan gebruikelijk en vindt gestructureerd plaats, zonder haast. Dat geeft een indicatie van de langere termijn waar partijen naar kijken, als ze momenteel beleggen in goud.

Komende week is de ECB aan de beurt met de rentevergadering in Frankfurt, als voorproefje op de Federal Reserve een week later. Ook voor Europa komt een renteverlaging er naar verwachting aan, terwijl beleggers nog even blijven kauwen op de vraag hoe hard de Amerikaanse rente gaat dalen.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.